Simptome nazale - răceala și nasul înfundat merg adesea mână în mână

Răceală și nas înfundat? Este o combinație frecventă, deoarece simptomele nazale sunt printre cele mai frecvente simptome ale unei răceli. Află mai jos despre cauzele răcelii, despre evoluția și progresul acesteia.

 

 

De ce duce o răceală la congestie nazală?

Tuse, răgușeală, congestie nazală etc. - toate acestea sunt simptome cunoscute ale unei răceli. Oamenii suferă relativ des de simptome nazale, cum ar fi hipersecreție nazală sau nas înfundat. Pe măsură ce virusurile răcelii atacă mucoasa nasului și provoacă o infecție mucoasa se inflamează și crește producția de secreție.

Pictogramă cu semn de întrebare

Știai că...?

Îți curge nasul și strănuți? Acestea sunt de obicei semnele timpurii ale unei răceli care se apropie, deoarece corpul încearcă să îndepărteze agenții patogeni din căile respiratorii superioare. Cu toate acestea, alte corpuri străine, cum ar fi praful sau polenul, pot provoca, de asemenea, strănut din cauza iritării.

Răceala: mai mult decât hipersecreție nazală

Nasul tău este înfundat și nu mai poți respira? Probabil e vorba de o infecție a căilor respiratorii superioare, răceală.
Mucoasa inflamată a nasului și a sinusurilor poate provoca o varietate de neplăceri: 

 • Strănut frecvent, în special în stadiile incipiente
 • Furnicături sau mâncărimi ale nasului
 • Hipersecreție nazală sau nas înfundat
 • Durere de cap
 • Probleme de respirație

Un nas înfundat restricționează adesea simțul mirosului și / sau al gustului. Acestea vor dispărea de obicei după două săptămâni, împreună cu inflamația și hipersecreția nazală.
Dacă asta nu se întâmplă, consultă un medic.

Alte cauze ale hipersecreției (rinoreei) și nasului înfundat

Hipersecreția nazală și nasul înfundat nu sunt întotdeauna semne de răceală. Alte cauze le pot declanșa:

 • Creșterea circulației la nivelul mucoasei nazale: Dacă mucoasa este hipersensibilă la influențele mediului (de exemplu stresul, aerul uscat), vasele sale de sânge se vor dilata. Circulația crescută poate provoca edeme care pot conduce la congestie nazală (rinita vasomotorie / non - alergică).
 • Iritanți: dacă nasul intră în contact cu substanțe care îi irită mucoasa se poate dezvolta inflamația mucoasei nazale la persoanele care sunt expuse la fum, gaze, praf și alți iritanți.
 • Deviația septului nazal: Dacă septul nazal nu este drept, agenții patogeni vor găsi acolo un ascunziș ideal. Acest lucru duce adesea la o răceală cu nasul înfundat.

Cu toate acestea, cauzele de mai sus sunt motive care vor fi luate în considerare dacă răceala sau alergia pot fi excluse drept o cauză a hipersecreției nazale și a nasului înfundat. Pentru mai multe informații cere sfatul medicului.

Alergia – o cauză a rinoreei?

Alergiile sunt o cauză frecventă a rinoreei.
În absența oricăror altor simptome tipice de răceală, cum ar fi durerea musculară sau o durere în gât, o alergie poate fi responsabilă de hipersecreția nazală. În acest caz, pacienții suferă neplăceri cum ar fi:

 • Mâncărimi ale nasului,
 • Lăcrimare,
 • Dificultate respiratorie
 • Urticarie.

Alergiile sunt cauzate de anumiți alergeni, inclusiv polen, păr de animale, acarieni ai prafului sau mucegaiuri. Dacă suferi de o alergie și nu știi care este cauza testează-te la un medic.

Pictogramă de căutare a informațiilor

Poți primi sfaturi utile în farmacie pentru hipersecrețiile deranjante cauzate de congestia nazală, în combinație cu dureri de cap, dureri în gât, dureri musculare și febră. Aspirin® Complex Hot Drink  500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală conține o asociere de două substanțe active care ameliorează durerile legate de răceală și desfundă nasul.

Sfaturi de prevenție

Ce să faci împotriva rinoreei pe viitor? Cel mai bun sfat pentru prevenire este asigurarea unei funcții imunitare sănătoase. O dietă echilibrată bogată în vitamine și minerale poate contribui la acest lucru, la fel și somnul suficient și exercițiile fizice regulate. Sunt recomandate în special sporturile de anduranță, cum ar fi înotul, joggingul sau ciclismul.
Igiena este, de asemenea, esențială. Spală-te pe mâini în mod regulat. Ventilarea frecventă a incintelor crește umiditatea în cameră și protejează mucoasa de uscare. Ventilația reduce, de asemenea, încărcătura virală din aerul camerei.

Durata și evoluția rinoreei

Rinoreea face adesea sezonul rece chiar mai puțin plăcut decât este deja. Cei mai afectați vor în special să știe ce să facă cel mai bine cu privire la nasul lor care curge / este înfundat. Am compilat cele mai importante informații despre durata și evoluția rinoreei.

Se poate prognoza durata rinoreei?

Cât durează rinoreea? Această întrebare este deosebit de relevantă pentru cei afectați, dar din păcate destul de dificil de răspuns. Un nas înfundat cu hipersecreție este cauzat adesea de infecția mucoasei nazale cu virusurile de răceală. Timpul de apărare al organismului pentru a învinge cu succes acești intruși poate varia. De obicei, rinoreea ar trebui să dispară în aproximativ o săptămână.

Există, totuși, unele influențe negative care prelungesc durata răcelii și pot prelungi considerabil recuperarea:

 • Agenții patogeni speciali care au dezvoltat rezistențe și potențiale suprainfecții (o infecție bacteriană suplimentară).
 • Condițiile deja existente care afectează în mod direct sistemul imunitar (de exemplu astmul bronșic sau infecția cu HIV) slăbesc sistemul imunitar.
 • Incapacitatea de a se odihni suficient provoacă stres suplimentar asupra corpului și servește ca un alt factor care îngreunează lupta împotriva virusurilor de răceală.

Principalul simptom al răcelii dispare împreună cu celelalte rămase atunci când sistemul imunitar are puterea și timpul pentru a elimina microorganismele. Prin urmare, nu poate fi prezisă întotdeauna durata precisă necesară până la dispariția infecției.

Cauzele răcelii

sunt virusuri specifice de răceală (rinovirusuri) care infestează mucoasa nazală și provoacă infecții

Durata și evoluția

în cazul răcelii sunt greu de prezis. În mod obișnuit, cam o săptămână

Soluții

În primă fază, se poate apela la medicamente de la farmacie pentru ameliorarea simptomelor

O femeie răcită își suflă nasul în batistă

Evoluția tipică a hipersecreției nazale

Chiar dacă durata precisă a unei hipersecreții nazale nu poate fi determinată în mod clar, aceasta urmează totuși un model caracteristic:

 • Perioada de incubație: Virușii s-au răspândit pe mucoasa nazală de la intrarea în organism a agentului infecțios până la debutul primelor simptome. Persoana afectată de obicei nu știe încă despre infecția sa sau despre rinoreea iminentă.
 • Hipersecreția nazală: dacă sistemul imunitar nu este capabil să se apere de virusuri, strănuturile vor deveni evidente pe măsură ce mucoasa încearcă să elimine agenții patogeni din nas cu apariția unei secreții apoase la început.
 • Punctul culminant: Pe măsură ce strănutul persistă, inflamația se dezvoltă la nivelul cavității nazale din ce in ce mai mult. Volumul crescut de mucus se simte ca un blocaj la nivelul nasului, ceea ce face respirația dificilă. Secreția devine acum treptat și mai vâscoasă.
 • Faza de recuperare: Odată ce apărarea corpului învinge agentul patogen după câteva zile, recuperarea se instalează în cele din urmă și inflamația dispare încet, încet.

Pentru a face mai suportabilă trecerea prin fazele răcelii cu rinoree / congestie nazală,farmacistul poate recomanda produsele cu substanțe active gândite pentru ameliorarea acestor simptome, cum ar fi Aspirin® Complex Hot drink 500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală. Acest medicament nu numai că reduce durerile de cap induse de răceală și durerea musculară și scade febra, dar poate gestiona și inflamația mucoasei nazale. Datorită pseudoefedrinei pacienții pot respira mai liber.

Igiena nasului înfundat: cum să faci asta corect

Igiena corespunzătoare a nasului este importantă, în special atunci când nasul este înfundat. Curăță ambele părți ale nasului la fel de bine.
Cum se face corect?
Este important să îți sufli nasul foarte ușor și cu o presiune mică. De asemenea, se recomandă să sufli câte o nară o dată. Și, desigur, să folosești întotdeauna un șervețel de hârtie curat. În caz contrar, agenții patogeni se pot întoarce în nas. Măsuri simple, cum ar fi spălarea mâinilor după suflarea nasului, pot reduce, de asemenea, răspândirea virusurilor răcelii.

Informații despre Aspirin® Complex Hot Drink

Aspirin® Complex Hot Drink  500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală  conține clorhidrat de pseudoefedrină cu efect decongestionant. Are un efect vasoconstrictor, determinând congestia mucoasei nazale să dispară. Deoarece este administrat pe cale orală mai degrabă decât aplicat local, sinusurile paranazale, care altfel sunt greu accesibile, pot fi, de asemenea, eliberate.

Sfaturi utile:

 • Inhalațiile: Inhalațiile cu aburi, in care puteți adăuga uleiuri esențiale precum menta sau mușețelul au efect calmant asupra căilor respiratorii.
 • Spălături: spălăturile nazale cu soluție salină hidratează mucoasa și pot ajuta la reducerea numărului agenților patogeni.
 • Consumul de lichide: asigură-te că organismal tău are parte de un aport suficient de lichide (minim 2 litri / zi)

Nicio îmbunătățire vizibilă? Manifestările nazale ar trebui să dispară după aproximativ o săptămână. Dacă continuă sa fie prezente sau se agravează ar trebui să mergi la un medic.

Pictogramă sub formă de lupă

Un nas înfundat noaptea?

Pentru o bună odihnă noaptea încearcă să te culci cu capul ușor ridicat. Acest lucru ajută mucoasa să se descongestioneze și să îmbunătățească respirația.

Produse

Aspirin® 500 mg drajeuri, Aspirin® Plus C 400mg/240 mg comprimate efervescente, Aspirin® Plus C Forte 800 mg/480 mg comprimate efervescente, Aspirin® Complex Hot Drink 500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală.

Află mai mult

Pachet de Aspirin cu un pahar de apă