O prezentare generală a durerii de spate

O singură mișcare greșită e suficientă pentru a-ți accidenta spatele și gâtul. Durerile de spate și gât sunt deseori întâlnite. Majoritatea oamenilor le experimentează cel puțin o dată în viață. Ce se întâmplă mai exact când te doare spatele? Care sunt cauzele și ce tratamente sunt disponibile?

Cauzele durerilor de spate

Durerea de spate este o problemă din ce în ce mai întâlnită astăzi. Are multe cauze, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice sau postura greșită. Corpurile noastre și, prin urmare, spatele nostru, vor să se miște și să fie întărite. Nu este de mirare că, coloana vertebrală și alte părți ale corpului nostru protestează, în cele din urmă, împotriva acestor abuzuri.

Durerile de spate sunt de obicei cauzate de mușchii tensionați și nu trebuie tratate cu superficialitate. Netratate, tensiunile inițiale se pot transforma rapid în dureri acute de spate. Simptomele se răspândesc uneori și cuprind întreaga coloană vertebrală, de la vertebrele lombare până la cele cervicale. Un nerv, un disc vertebral care se abat de la poziția normală pot provoca iradierea durerii la membre.

Din păcate, oricine suferă de dureri cronice de spate intră automat într-o postură care întreține această durere. Acest lucru determină pierderea mobilității și, mai departe, agravează simptomele. Prin urmare, tratamentul adecvat este esențial în cazurile de dureri de spate pe termen lung.
 

Informații despre faringită

Info: Durerile de spate sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale incapacității de muncă.

Nu toate durerile de spate sunt similare: diferiți factori, cum ar fi cauza, durata sau severitatea, permit diferențierea simptomelor. Ele sunt împărțite în:

 • dureri de spate nespecifice, în care nu pot fi găsite cauze organice prin examenul clinic și 
 • dureri de spate specifice, de ex. dacă o afecțiune a coloanei vertebrale provoacă durerea sau dacă punctul de origine (mușchii, discul intervertebral) poate fi clar determinat.

Medicul diferențiază durerile, între dureri de spate acute, subacute și cronice
Prima este definită de o durată de cel mult șase săptămâni. Aceste simptome dispar de obicei de la sine. Simptomele subacute durează mai mult de șase săptămâni. Durerea  după 12 săptămâni este clasificată ca durere cronică de spate. Atunci când pune diagnosticul, medicul are la dispoziție o serie de opțiuni pentru a determina cauza și gravitatea problemei. Primul pas este întotdeauna un interviu detaliat al pacientului care cuprinde, printre altele, întrebări cu privire la următoarele:

 • Localizare 
 • Radiația (într-o regiune specifică a corpului)
 • Durată 
 • Progres, apariția anterioară a durerii 
 • Terapii și rezultate anterioare 
 • Momentul apariției, în timpul unor activități specifice 
 • Simptome asociate

În funcție de diagnostic și, prin urmare, de cauza durerii de spate, medicul va iniția un tratament adecvat.

Opțiuni pentru tratamentul durerilor de spate

Procedurile chirurgicale pot fi utilizate pentru a trata anumite dureri specifice de spate. Acolo unde nu se poate găsi o cauză specifică a simptomelor, medicii recurg la tratarea simptomelor. Se folosește atât tratament medicamentos, cât și non-medicamentos
Cele mai frecvente opțiuni non-medicamentoase pentru tratarea durerilor de spate sunt:

 • Masaje 
 • Termoterapie 
 • Fizioterapie 
 • Terapie prin mișcare și sport 
 • Relaxare (de exemplu, cu antrenament autogen)

Dacă pacienții care suferă de dureri acute de spate, până la moderat severe, au dificultăți în a face față vieții de zi cu zi. ar putea folosi pentru unele dintre ele analgezice, cum ar fi Aspirin® 500mg drajeuri. Acesta trebuie utilizat numai pentru o perioadă scurtă de timp. Discutați în prealabil despre utilizarea medicamentelor cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Activitatea pacientului trebuie să completeze tratamentul medicului. Indiferent dacă pacientul suferă de dureri de spate, gât sau umeri, acesta ar trebui să evite o postură care ar agrava tensiunea și care de cele mai mult ori va provoca mai multă durere. Repausul prelungit la pat și inactivitatea fizică trebuie, de asemenea, evitate din aceleași motive. Dacă durerea o permite, se recomandă o activitate fizică ușoară.

Ce e de făcut împotriva durerilor de spate?

Medicul poate prescrie masaje benefice pentru ameliorarea tensiunii musculare. Informați în prealabil maseurul despre simptomele dumneavoastră, în detaliu. 
Asigurați-vă că are pregătirea adecvată. 

Pe lângă terapiile specifice, există și câteva măsuri generale pe care le puteți lua. Deoarece tensiunea musculară este adesea cauzată de durerile de spate, aplicarea căldurii poate ajuta la relaxarea mușchilor contractați și la ameliorarea durerilor. 
 

Tensiuni musculare

Acestea sunt de obicei cauza durerilor de spate.

Exerciții

Întărește-ți mușchii spatelui și ai abdomenului.

Diagnostic

Solicitați medicului dumneavoastră să vă clarifice orice incertitudine.

 

Femeie cu dureri de spate la locul de muncă

Analgezice pentru durerile de spate

Pacienții se întreabă adesea ce pot face împotriva problemelor de spate. În special dacă sunt în afara casei și suferă, vor dori ca durerea lor să dispară cât mai repede posibil. Analgezicele pe bază de acid acetilsalicilic, cum ar fi Aspirin® 500mg drajeuri pot fi utilizate pentru tratarea durerilor acute de spate.

Ce să faci cu durerile de spate când nimic nu mai ajută?

Dacă cauzele durerilor de spate nu pot fi clar determinate, atunci ascultați-vă corpul. Ești stresat sau ai tensiuni mentale? O componentă psihosomatică a durerilor de spate are frecvent legătură cu depresia, spre exemplu. Luați în considerare și această opțiune și discutați-o cu medicul dumneavoastră.

Prevenirea durerilor de spate

Puteți aplela la măsuri preventive, în primul rând, pentru ca mușchii spatelui să nu se tensioneze. Evitați posturile incorecte la locul de muncă. Dacă petreceți mult timp stând jos, mișcați-vă în timpul pauzelor. Acest lucru este bun și pentru spatele dumneavoastră. Asigurați-vă că locul de muncă este prietenos cu spatele, de ex. prin ajustarea înălțimii biroului și a scaunului la corpul dumneavoastră. Angajatorul dvs. este obligat să aibă grijă de sănătatea dumneavoastră, având în vedere securitatea și sănătatea dvs. la muncă.

Luați în considerare exercițiile pentru spate pentru a detensiona musculatura.  Exercițiile speciale vă pot întări mușchii spatelui. Este important să le practicați acasă în mod regulat. 
 

Produsele Aspirin®

Aspirin® 500 mg drajeuri, Aspirin® Plus C 400mg/240 mg comprimate efervescente, Aspirin® Plus C Forte 800 mg/480 mg comprimate efervescente, Aspirin® Complex Hot Drink 500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală.

Află mai multe

Produsele Aspirin® dintr-o privire