Ce puteți face pentru a trata durerile în gât și probleme similare?

Dificultățile la înghițire, senzație de usturime și câteodată o voce răgușită sunt simptome tipice la apariția unei răceli. Dar care sunt cauzele durerii în gât? Ce ameliorează simptomele rapid? Un sfat de la un medic este binevenit atunci când simptomele se agravează. Mulți nu sunt siguri ce să facă și se alertează atunci când începe să le fie greu să înghită. Răceala poate prezenta o mare varietate de simptome la nivelul gâtului. Citește despre cum să distingi simptomele și cum să le contracarezi.

Răspândirea agenților patogeni - cauză a durerii în gât

Cea mai frecventă cauză este infecția tractului respirator superior (nasul, sinusurile și gâtul) cu virusuri. Peste 200 de agenți patogeni diferiți pot provoca o răceală. Astfel nu este deloc surprinzător faptul că răceala poate reveni de două sau de trei ori pe an. 1  Infecția cauzează inflamația mucoasei care căptușește gâtul. Durerea în gât este, de obicei, primul semn al unei răceli viitoare, care se dezvoltă adesea în paralel cu strănutul. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că persoanele care au o durere în gât ar fi mai predispuse la răceală. Durerea în gât poate apărea ca un simptom al altei afecțiuni sau poate fi complet independentă de orice altceva. Infecția mucoasei faringiene cu virusuri de răceală se poate vindeca fără nicio consecință.
Durerile de gât sunt atât de frecvente, deoarece nasul și gâtul sunt primele porți prin care agenții patogeni intră în corp. Responsabilă de îndepărtarea agenților patogeni, mucoasa, este unul dintre mecanismele care servesc acestui scop. Mecanismele de apărare de la nivelul cavității nazale nu mai funcționează pe deplin mai ales în timpul sezonului rece. De asemenea, mucoasa se usucă mai des.
Nu toate durerile de gât sunt similare: se disting diferite forme de durere în gât în funcție de secțiunea gâtului care este afectată:

 • Inflamația gâtului (faringită)
 • Inflamația amigdalelor (amigdalită)
 • Inflamația laringelui (laringită)

Toate cele trei imagini clinice diferă adesea prin simptome. În vreme ce faringita este însoțită de obicei de usturimea caracteristică a gâtului, primul semn al laringitei este o voce răgușită. Amigdalita vine de obicei cu o durere foarte severă a gâtului care poate radia până la nivelul urechii. Toate acestea pot apărea și în combinație, de ex. dacă laringele și gâtul sunt inflamate în același timp.

Alte cauze ale durerilor în gât

O durere în gât este unul dintre simptomele tipice ale unei răceli. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi cauzată de o altă boală, cum ar fi:

 • Alergii
 • Scarlatină
 • Rujeolă
 • Oreion

Iritanții din mediul înconjurător, cum ar fi fumul de țigări, aerul foarte uscat și praful, sunt alte cauze potențiale ale durerilor în gât. De asemenea, irită mucoasa și pot provoca usturimi în gât sau tuse. Utilizarea corzilor vocale în exces poate cauza, de asemenea, adesea dureri în zona gâtului.

Pot preveni o durere în gât?

Deoarece răceala este o cauză frecventă a durerii în gât, dezvoltarea acesteia trebuie prevenită, în primul rând. Pe de o parte, aceasta înseamnă menținerea sistemului imunitar puternic: o dietă sănătoasă și echilibrată, exerciții fizice regulate și somn suficient. O bună umidificare a aerului din cameră prin ventilație regulată și / sau umidificatoare de cameră este utilă.
Transportul public este o sursă tipică de contactare a virusurilor. Acordați atenție igienei mâinilor pentru a scăpa de germeni după contactul cu o tijă de susținere sau o suprafață similară din autobuz. Menținerea mucoasei umede (beți multe lichide) și căldura (purtarea unei eșarfe la gât) pot ajuta, de asemenea, la evitarea durerilor de gât.

Ameliorarea simptomelor: ce să faci împotriva durerii în gât?

Următoarele măsuri au dovedit că au un efect calmant:

 • Bea multe lichide: Dacă este posibil, beți cel puțin doi litri de lichide pe zi. De preferat apă sau ceaiul neîndulcit. Dacă mucoasa gâtului este inflamată, ceaiul cu salvie, de exemplu, poate avea un efect calmant.
 • Căldura este un alt remediu eficient de uz casnic pentru durerile de gât. Păstrați gâtul cald cu o eșarfă, de exemplu.
 • Gargara este un remediu popular de uz casnic și pentru durerile de gât. O jumătate de linguriță de sare dizolvată într-o ceașcă de apă caldă drept gargară poate îmbunătăți starea.
 • Ce altceva ajută la durerea în gât? Cel mai important lucru este să vă odihniți și să acordați corpului dumneavoastră suficient timp pentru a vă regenera.

Cu toate acestea, este adesea imposibil să faci o pauză din viața de zi cu zi din cauza durerii în gât. Mulți oameni trebuie să meargă la muncă sau să aibă grijă de familia lor. În acest caz, este necesar un remediu care ameliorează durerile de gât și alte simptome. Preparatele analgezice și antiinflamatoare din farmacie sunt de obicei medicamente fără prescripție medicală și sunt eficiente.

Informații despre Aspirin® Complex Hot Drink

Sfat: Produsul combinat Aspirin® Complex Hot Drink este, de asemenea, o alegere bună pentru durerile de gât în combinație cu nasul / sinusurile congestionat(e) și febra. Nu numai că ameliorează durerea, dar are și un efect antiinflamator.

Durere în gât și febră: când să consulți un medic?

Durerile în gât pot fi remediate de obicei cu preparate de la farmacie. Cu toate acestea, unele simptome sunt îngrijorătoare și ar trebui să fie văzute de un medic:

 • durere în gât foarte severă sau care se agravează gradual
 • febră mare (de la 39 grade Celsius în sus)
 • gât inflamat care îngreunează respirația sau o restricționează
 • durere stomacală, greață, vărsături

De asemenea, consultă un medic dacă simptomele nu se ameliorează în trei zile. El poate prescrie medicamente care te vor ajuta.

Infecții respiratorii

Acestea sunt de obicei cauza principală a durerilor în gât și pot fi reprezentate de o răceală.

Infecția

Poate fi redusă prin măsuri simple de igienă

Tratament

Produsele din farmacie oferă ameliorarea simptomelor.

Cum poate fi afectat gâtul tău?

Dacă durerea în gât se agravează dincolo de obișnuit, poate fi vorba de faringită. Cum se întâmplă acest lucru? Ce se poate face cu privire la durere?

Inflamația gâtului apare de obicei asociată unei răceli în lunile de toamnă și iarnă. Faringita este cauzată de agenti bacterieni (Streptococ de grup A) și de virusurile tipice de răceală, cum ar fi rinovirusurile, adenovirusurile, coronavirusurile. Durerea în gât este mai severă iar faringita este de obicei foarte dureroasă și contagioasă.

În cazul în care este prezentă afectarea corzilor vocale poate fi vorba despre laringită. Sunt simptome comune cu faringita dar este afectată o altă porțiune a gâtului.

Inflamația se poate răspândi apoi la amigdale. Un medic poate recunoaște amigdalita după învelișul alb-gălbui de pe amigdale.

Informații despre faringită

Informații utile: dacă mucoasa gâtului este inflamată mai mult de trei luni fără pauză, medicii numesc această afectare cronică. Spre deosebire de inflamația acută, însă, aceasta este cauzată mai degrabă de influențe externe decât de virusuri. De exemplu, consumul excesiv de țigări sau substanțele chimice pot deteriora mucoasa sensibilă a gâtului.

Tratamentul durerilor tale în gât

 • Spre deosebire de o infecție bacteriană, care poate fi tratată cu antibiotice, infecția virală (în cea mai mare parte) este tratată simptomatic. Amintește-ți: bea multe lichide pentru a menține funcția mecanismelor de apărare ale organismului
 • Există și posibilitatea de a recurge la produse antiinflamatoare și analgezice de la farmacie pentru a lupta împotriva inflamațiiei mucoasei gâtului și durerii acute.
 • Dacă suspectezi o afecțiune cronică, consultă mai întâi un medic pentru a primi consiliere adcevată.

Dificultăți de înghițire și disfagie

Dificultățile de înghițire apar și în asociere cu durerile în gât. Inflamația mucoasei gâtului (esofag) sunt potențiale cauze ale acestui fapt.

Om cu dureri în gât

Rezumat: Procesul de înghițire

Înghițim în jur de aproximativ 1.000 de ori pe zi, de obicei fără să observăm, chiar dacă actul de a înghiți este un reflex complex. În general, procesul de înghițire poate fi împărțit în trei faze:

 1. În faza de preparare orală (faza orală), dinții rup mai întâi alimentele care sunt amestecate cu saliva. Din gură, pulpa alimentară coboară în gât, ceea ce declanșează reflexul de înghițire.
 2. Inițierea fazei de înghițire (faza faringiană). Pulpa alimentară este transportată din gât în esofag. Diverse structuri anatomice asigură faptul că laringele rămâne închis pentru a preveni pătrunderea alimentelor în trahee.
 3. În faza esofagiană pulpa alimentară intră în esofag și este transportată în stomac prin intermediul mișcărilor tractului digestiv (peristaltism).

În timp ce prima secțiune poate fi încă controlată în mod deliberat, fazele de înghițire și esofagiană se întâmplă fără intervenția noastră (involuntară)
 

Cum apar dificultățile de înghițire?

Dificultățile de înghițire pot afecta pe oricine. Ele sunt chiar un simptom frecvent raportat. În funcție de cauza apariției acestea se pot exprima în moduri diferite. Deoarece multe structuri fizice sunt implicate în actul deglutiției, cauzele dificultăților de înghițire pot fi găsite în multe locuri:

 • Problemele de înghițire sunt adesea cauzate de inflamația mucoasei gurii sau a gâtului, care se întâmplă adesea în răceli. Pe lângă ele, cei afectați suferă de obicei de durere și disconfort
 • Inflamația mucoasei esofagiene este o altă cauză potențială a dificultăților de înghițire. În special, consumul de alimente solide devine chinuitor.
 • Stomacul poate fi, de asemenea, responsabil pentru durere la înghițire. Un mușchi special închide în mod normal intrarea stomacului pentru a împiedica pulpa alimentară să ajungă înapoi în esofag. Cu toate acestea, dacă funcția lui este perturbată, conținutul acid al stomacului poate ajunge la nivelul gâtului și poate provoca o durere arzătoare acolo (arsuri la stomac).

Ce este disfagia?

Disfagia este o problemă de înghițire. Declanșatorii disfagiei sunt variați: cauzele posibile variază de la leziuni în zona capului și a gâtului, boli ale mușchilor implicați în glutiție, accident vascular cerebral sau alte boli neurologice, probleme de înghițire care apar odată cu vârsta. Consultați un medic dacă suspectați disfagie.

Durere la înghițire: ce poți face?

În primul rând, trebuie determinată cauza problemelor de înghițire. Se datorează inflamației inofensive? Sau sunt afectați mușchii implicați? Pentru a fi sigur, este recomandat să consultați un medic. El poate recomanda un tratament adecvat pe baza diagnosticului.

Dacă este vorba de o durere în gât cauzată de o răceală, sunt disponibile în farmacie preparate analgezice și antiinflamatoare.

Produsele Aspirin®

Aspirin® 500 mg drajeuri, Aspirin® Plus C 400mg/240 mg comprimate efervescente, Aspirin® Plus C Forte 800 mg/480 mg comprimate efervescente, Aspirin® Complex Hot Drink 500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală.

Produsele Aspirin® dintr-o privire
 1. Kinderärzte im Netz: Cold (flu-like infection). (20/09/2018).