Cauze, simptome și remedii pentru cefaleea de tip ciorchine (cluster):

Durerile de cap tip cluster sunt descrise ca sfâșietoare, ascuțite și dureroase. Mulți pacienți au o experiență destul de mare cu acestea atunci când primesc în cele din urmă diagnosticul de cefalee cluster. Află mai multe despre cauzele, simptomele și posibilele remedii pentru cefaleea în cluster.

Cum recunoști durerile de cap de tip ciorchine (cluster)

Cefaleea cluster este caracterizată de dureri de cap unilaterale care apar în principal în zona ochiului și a tâmplei. „Cluster” descrie o acumulare. Termenul a fost inventat deoarece durerile de cap cluster apar în mod regulat și frecvent timp de câteva săptămâni sau luni, de ex. primăvara sau toamna și apoi vor dispărea în întregime pentru o vreme. Cefaleea cluster a fost numită sindromul Bing-Horton. Durerea de cap unilaterală are de obicei vârfuri în jurul ochiului, fiind posibilă radierea către maxilar sau partea din spate a capului.
Durerile de cap în cluster apar, de asemenea, cu următoarele simptome:

  • ochi roșu și umed pe partea dureroasă
  • pleoapă căzută
  • nas înfundat sau cu hipersecteție
  • agitație
  • transpirație crescută în zona feței

Un episod de durere de cap va dura între 15 minute și 3 ore. Adesea apare în somn sau într-un moment similar, trezind pacientul. Intervalul dintre atacuri variază de la două zile la câteva ore. Pe măsură ce faza de durere de cap dispare, episoadele se reduc în frecvență până când dispar complet, pentru a reveni după câteva luni sau ani. Raportul dintre pacienții bărbați și femei este de aproximativ 3: 1.

Datorită similitudinii lor cu alte tipuri de cefalee, cum ar fi migrenele, durerile de cap de tip cluster rămân deseori nedetectate ani de zile. Acest fapt face lucrurile deosebit de dificile pentru cei afectați, deoarece durerea afectează grav calitatea vieții lor. Abia pot lucra în timpul unui episod și sunt expuși riscului de invaliditate și depresie pe termen lung.

Simptome

Durere de cap unilaterală, ochi umezi și roșii, transpirație crescută la nivelul feței.

Tratament

Inhalațiile cu oxigen pur, tratament al migrenelor

Factori declanșatori

Stres, alcool, nicotină, stimuli de lumină, anumite alimente

Bărbat cu dureri de cap

Ce cauzează durerea de cap de tip cluster?

În ciuda numărului mare de cazuri, cauza durerii de cap de tip cluster nu a fost încă determinată. Durerile de cap cluster apar de obicei între vârste curprinse între 20 – 50 de ani. Hipotalamusul, o zonă a creierului, poate fi implicată în dezvoltarea durerii. Hipotalamusul reglează, printre altele, ritmul somn-veghe. Problemele din această zonă a creierului pot explica fluctuațiile episodice ale durerilor de cap cluster.

La fel ca toate tipurile de cefalee, episoadele de durere de cap tip cluster sunt declanșate de factori individuali. Astfel de factori declanșatori pot fi stresul, alcoolul sau nicotina, dar și stimuli de lumină sau alimente precum pește sau produse lactate.

Ce remediu există împotriva durerilor de cap cluster?

În prezent, nu există un remediu cunoscut pentru durerile de cap tip cluster. Cu toate acestea, tratamentul poate reduce atât severitatea, cât și frecvența episoadelor.

Inhalarea oxigenului pur poate ajuta la atenuarea unui episod activ, prescris de un medic. Medicația cu prescripție pentru migrenă (triptani), poate de asemenea ajuta. Pacienții care nu răspund la terapia medicamentoasă pot fi supuși unei intervenții chirurgicale.

Produsele Aspirin®

Aspirin® 500 mg drajeuri, Aspirin® Plus C 400mg/240 mg comprimate efervescente , Aspirin® Plus C Forte 800 mg/480 mg comprimate efervescente, Aspirin® Complex Hot Drink 500 mg/30 mg granule pentru suspensie orală.

Produsele Aspirin® dintr-o privire
  1. Gaul, Charly et al: Patientenratgeber Kopfschmerzen und Migräne, 2., revised and extended edition, 2014; ABW Wissenschaftsverlag Berlin
  2. Leitlinie Clusterkopfschmerz und trigeminoautonome Kopfschmerzen (the guideline on cluster headache and trigeminal autonomic nervous system headache), published by the Kommission Leitlinien der Deutschen Gesellschaft für Neurologie (Commission Guidelines of the German Society of Neurology), 2015