Gripă sau răceală? Aflați care sunt diferențele

Termenii de "gripă" și "răceală" sunt adesea folosiți împreună, deoarece aceste boli au simptome similare. Termenul de "infecție asemănătoare gripei", care este uneori folosit pentru a descrie o răceală, provoacă și mai multă confuzie. Cu toate acestea, există câteva diferențe care vă vor ajuta să determinați dacă aveți de-a face cu gripă sau cu o răceală.

Gripă sau răceală: Aflați care sunt simptomele

O stare generală de rău, o temperatură corporală ridicată și dureri musculare și articulare sunt simptome tipice ale gripei și răcelii. Cele două boli pot părea destul de asemănătoare la prima vedere. Cu toate acestea, există unele diferențe, de exemplu în ceea ce privește intensitatea febrei sau evoluția bolii.

Cum puteți face diferența între gripă și răceală? Puteți folosi tabelul de mai jos pentru a face acest lucru:

SimptomeRăcealăGripă
FebrăRarFrecvent (≥ 38°C, timp de 3-5 zile)
Durere de capRarFrecvent
Dureri musculare și osteoarticulareUșoareIntense
SlăbiciuneRarDe obicei, 2-3 săptămâni
Senzație de epuizare continuăNiciodatăFrecvent, la debutul bolii
Nas înfundatFrecventRar
StrănutFrecventRar
Dureri în gâtFrecventRar
Durere în piept, tuse (uscată)UșoareFrecvent, pot fi severe

 

Poate fi util să știți cum să faceți distincția între gripă și răceală, deoarece aceste boli se caracterizează prin grade diferite de gravitate. Simptomele tipice unei răceli sunt, de obicei, mai puțin severe. Gripa tinde să fie mai agresivă, solicitând mai mult organismul și sistemul cardiovascular.

Gripa este cauzată de agenți patogeni diferiți față de cei care produc răceala obișnuită.

O răceală sau o infecție asemănătoare gripei, cu rinită, dureri de cap și dureri la nivelul membrelor, poate fi severă, dar nu este urmată, de obicei, de complicații. Răceala comună poate fi cauzată de aproximativ 200 de tipuri de virusuri. Rinovirusurile sunt cel mai frecvent responsabile.

Pe de altă parte, gripa (cauzată de virusurile gripale) este o infecție virală care poate duce la complicații grave și care pot pune viața în pericol. Aceasta poate duce, de exemplu, la miocardită sau pneumonie. Persoanele în vârstă sau bolnavii cronici sunt expuse unui risc sporit.


 

Cum să tratați gripa?

  • Odihnă, repaus la pat, somn
  • Hidratare adecvată, consumând multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri naturale, ap)
  • Antipiretice fără prescripție medicală, de exemplu paracetamol, acid acetilsalicilic, alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
  • Medicamente antivirale specifice - oseltamivir, zanamivir, doar la recomandarea medicului

Tratamentul cu medicamente antivirale este prescris de medic în caz de boală severă sau risc de complicații. Dacă evoluția gripei nu este prea severă și nu există factori de risc pentru complicații, un astfel de tratament este cel mai eficient și justificat în primele 48 de ore. După 48 de ore, în general, nu se mai folosește, mai ales dacă simptomele încep să se atenueze. Medicamentele antivirale specifice pot fi, de asemenea, utilizate pentru a preveni gripa după expunerea la virus.

Administrarea de medicamente fără prescripție medicală poate ajuta la gestionarea mai multor simptome în același timp.

 

Când trebuie să vă prezentați la medic dacă aveți gripă?

Dacă suspectați că aveți gripă, adresați-vă medicului dumneavoastră. Dacă este necesar, vi se va prescrie o rețetă pentru simptomele specifice dumneavoastră. Nu amânați consultarea medicului dumneavoastră mai ales dacă:

  • Simptomele tipice unei răceli durează mai mult de câteva zile sau se agravează;
  • Ați făcut brusc febră mare (peste 39°C);
  • Aveți dificultăți de respirație;
  • Observați simptome neobișnuite sau foarte severe.

Dacă suferiți de alte boli, cum ar fi diabetul sau astmul, adresați-vă de asemenea medicului dumneavoastră.

________
 

1. Curs de Microbiologie Specială, Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” dinTimisoara, Editura Victor Babeș, 2020

2. www.cdc.gov

3. www.health.clevelandclinic.org

4. www.mayoclinic.org

5. www.nhs.uk

6. www.webmd.com

7. www.kidshealth.org

Produse

Aspirin® 500mg drajerui, Aspirin® Plus C 400mg/240mg comprimate efervescente, Aspirin® Plus C Forte 800mg/480mg comprimate efervescente, Aspirin® Complex Hot Drink 500mg/30mg granule pentru suspensie oral.

Produsele Aspirin® dintr-o privire